Ons ego als leermeester

oie_62015Bsy7OTN4

Ons ego is een belangrijke leermeester die zorgt voor onze aardse manifestatie. Je kunt het ego zien als een drijvende kracht die ten doel heeft je te vormen en successen te behalen.

Elk individu is een unieke persoonlijkheid die wordt bepaald door zijn ego. Het is een systeem dat een spel speelt dat zowel positief als negatief kan zijn. Jouw taak als individu is het leren begrijpen welk spel je ego precies met je speelt: is het een negatief of positief spel?

Als het ego jouw persoonlijkheid te veel overheerst, ben je vatbaar voor materiële begeerte en leef je meer in angst (voor de toekomst). In deze situatie zoek je troost in het aanschaffen van allerlei producten die zorgen voor een tijdelijk bevredigend gevoel. Daarnaast is er in deze situatie een emotionele afhankelijkheid die (zeer) regelmatig bevestiging nodig heeft. Het ego zoekt bevestiging in begeerte, troost en stelt voorwaarden aan zijn toekomstplannen.

De positieve keerzijde is dat niet het ego het individu, maar het individu het ego beheerst. Dat kan alleen maar als je je bewust wordt van de werking (het systeem/het spel) van het ego. Door je ego te gaan begrijpen, word je zelf de ‘beheerder’ van het spel en kun je het systeem van je ego doorgronden en vervolgens tot leermeester maken. Dit leerproces voert je van je beperkte individuele wereld naar een universele wereld van onbegrensde mogelijkheden, creativiteit en energie.
De wereld voorbij het ego is alleen toegankelijk wanneer je de essentie en werking van het ego begrijpt. Als je daarin slaagt, verdwijnt het ego naar de achtergrond en krijgt het een andere vorm. Vervolgens kom je meer in contact met de creatieve wereld voorbij het ego en ontdek je je eigen oneindige potentieel.

Door je te richten op bewustwording en je te verdiepen in de werking van het ego verdwijnt het ego naar de achtergrond en krijgt het een andere vorm. Hierdoor ontstaat er ruimte om jouw individualiteit in contact te laten komen met de wereld voorbij het ego. Het leerproces van het individu zit in het (bewuste) proces van loslaten. Bewustwording begint met een proces van zelfreflectie. Stel jezelf vragen als: Van welke dingen ben ik (emotioneel) afhankelijk en hoe uit dit zich in de praktijk? Is mijn gedrag aangeleerd of via projectie door anderen ontstaan? Wat is mijn eigen mening en hoe vorm ik deze? In onze Westerse wereld hebben wij aangeleerd onze aandacht voornamelijk naar buiten toe te richten, naar wat ik noem de mentale wereld. Maar er bestaat ook een binnenwereld, de wereld van je gevoel, die je kunt bereiken door bewustwording. Meer in verbinding komen met je gevoel doe je door bijvoorbeeld te mediteren, yoga of door een lange wandeling in stilte te maken. Je gevoel komt meer tot leven wanneer je jouw emoties toelaat en op onderzoek gaat door middel van zelfreflectie.


In de universele wereld voorbij het ego kom je al vrij snel tot de conclusie dat de manier waarop de wereld door de mens is ingericht niet veel toegevoegde waarde heeft en dat het feitelijk een zelfdestructief systeem is, dat voortdurend gereanimeerd moet worden. Het systeem blijft echter in stand omdat wij als individuen massamensen zijn en de massa makkelijk beïnvloedbaar is. Denk hierbij aan marktmechanismes als marketing, die gericht is op de beïnvloedbare ego’s van mensen. Door middel van goed doordachte marketingstrategieën worden we om de tuin geleid. Een goed voorbeeld hiervan is voor het binnenhalen van kiezers/stemmen bij politieke verkiezingen. De (toekomistig) politieke leiders spelen door middel van angst zaaien, bijvoorbeeld door het uitsluiten van (bevolkings)groepen, in op de beïnvloedbare ego’s van de massa.    

Gelukkig zijn er ook steeds meer mensen die behoefte hebben aan verandering. Zij zijn bereid hun individuele ego los te laten en zich te richten op de universele wereld waarin het algemene belang en het dienen van de mensheid op de voorgrond staat. Voorbij het ego kom je in contact met je eigen Geest (Spirit). In deze wereld zit een explosie aan creativiteit en energie. Wanneer je toegang hebt tot deze wereld ontdek je je eigen onbegrensde mogelijkheden.

‘De nieuwe wereld of tijd begint niet in de toekomst maar begint wanneer je aandacht gaat besteden aan je innerlijke wetenschap. Dit is een confronterend en zeer bewust proces waarbij je ego van cruciaal belang is.’

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest